Mat

Det finns många maträtter som är värda att uppmärksamma, skriva om, tillaga och inte minst njuta av. Några är dessutom väldigt nyttiga, andra mer goda. Om jag ska välja ut tio internationella och tio svenska på en topplista blir det just nu de här.

Internationella tio-i-topp: Saltimbocca alla romana, Risotto alla milanese samt Scaloppine al marsala alt. al limone från Italien, ”Orvut” från Estland, ”Plow” ett långkok på lamm från Kazakstan, Pissaladière från Frankrike, Sardisk fläskgryta, ”Borsjtj”rödbetssoppan från Ryssland, Flammkuchen från Alscase samt Danska smörrebröd.

Svenska tio-i-topp har just nu det här utseendet: Laxpudding med skirat smör, Kokt torsk med ägg- och persiljesås, Kåldolmar med rårörda lingon, Rimmad oxbringa med rotmos, Biff a la Lindström, Raggmunk med stekt fläsk, Wallenbergare med mos och ärtor, Sjömansbiff med inlagd gurka, Isterband med stuvad potatis samt Dillkött på kalv eller lamm.

Men det är många som vill upp på topplistorna så det kan snart se helt annorlunda ut. Jag ska i alla fall söka beskriva dessa tjugo rätter (eller vilka det nu blir) med ursprung och lämplig tillagning, en i månaden si så där.